1. skutečný Barcamp v České republice – přesně takové označení si Pražský Barcamp rozhodně zaslouží. Konal se v sobotu 6. listopadu 2010 v HUBu od 10 do 18 hod. Na Twitteru pod hastagy #barcamppraha a #barcampcz.

Celkově mám z akce velmi dobrý pocit – rozhodně se povedla! Mé počáteční obavy o to, kdo a jak bude přednášet, a zejména otázka „A budeme tam mít vůbec co jíst“ se ukázaly jako úplně zbytečné…

Poděkování za výbornou akci patří nejen organizátorům,
ale zejména nám všem, kteří jsme se Barcampu zúčastnili.

Krásné na tom všem je, že právě návštěvníci si všechno sami zařídili a zorganizovali tak, jak zrovna chtěli. A výsledek byl báječný:)

A čím byla tahle NEkonference tolik vyjímečná? Myslím, že se povedlo hned několik věcí:

(ne)organizace

Na konferenci jsme zvyklí, že na začátku dostaneme program do ruky, známe časový harmonogram přednášejících, …
Na Barcampu ne! Témata přednášek jsme si vypsali sami: kdo chtěl, tak napsal na kus papíru o čem by rád přednášel a nalepil to na velké sklo. Všechny vypsané přednášky jsme si vzájemně ohodnotili podle toho, co nás zajímalo. A kdo měl nejvíce čárek, začal přednášet.

Přednášky si lidé vypisovali i v průběhu dne. Často si někdo vzpomněl, že by rád přednášel na nějaké téma – tak to prostě nalepil na sklo. A bylo-li téma zajímavé, za chvíli se mu objevili čárky a co nevidět stál před davem…

Já sám jsem si ráno po cestě autem vybral dvě témata, která jsem vypsal. Jednu diskusi jsem tak sám uskutečnil, na druhou se z časových důvodů už nedostalo.

A časově? No, to se moc neřešilo. Když jeden skončil, šel přednášet další. Pokud bylo téma zajímavé, přednášelo se o něm déle, kladli jsme dotazy a diskutovali.

Všechno šlo příjemně hladce na to, jaký to byl vlastně chaoz…

Kromě hlavního programu přednášek v openspace se vedly paralelně i dvě diskuse v oddělených místnostech. Kdo chtěl, mohl diskutovat na jedno z témat nebo poslouchat přednášku. O tom, co bude dál, se šlo dopátrat na skleněné tabuli, které toho věděla nejvíce:)

Obecně platilo, že každý se musel postarat o sebe sám. Každý pomohl s tím, co bylo zrovna potřeba, co mu šlo nejlépe, případně svůj nápad rovnou realizoval.

Zajímavá témata

O témata skutečně nouze nebyla. Přednášek i diskusí bylo dost a rozhodně jsem se nenudil. Co mě zaujalo asi nejvíce:

  • CSS Piffle – z mého pohledu jednoznačně nejužitečnější přestavení vůbec (ne nadarmo se tak kluci stali nejvíce „olajkovanými“) – jedná se o skvělý WYSIWYG nástroj pro CSS 3 efekty (včetně 3D). Nástroj je k dispozici na http://piffle.abdoc.net/.
    BTW: Přednáška byla vypsána jako „Děláme pi***oviny s CSS 3“ – skutečně nikoho nenapadlo, že to budou Piffloviny s CSS 3 :)
  • @Codeas nám představil Infografiku jako marketingový nástroj. Celá prezentace.
  • Záleží na výběru technologie? Lukáš Křečan nás upozornil na to, že na výběru technologie nezáleží tolik, jak si většina z nás myslí. Myšlenka ohromě motivující k zamyšlení. Dovolím si citovat z jeho prezentace:
    • Automatizujeme to lehké a na lidech pak zůstává ta těžká práce.
    • Odpověď na studii proveditelnosti je téměř vždy „Ano“
    • Špatné projekty končí zejména z důvodu špatného odhadu.
    • Dobrá zpráva je, že jsme vyhráli kontrakt. Špatná, že jsme krátili rozpočet na polovinu, abychom porazili konkurenci.

A samozřejmě spousty dalších témat: ať už o FB API nebo Ruby, případně diskuse na řadu témat jako kolik si naúčtovat za web, jak vymyslet jméno společnosti, zajímavý brainstorming Vaška Stoupy a celá řada dalších…

BarFood

Asi jako za dob Husitů, kdy se všechno dávalo do společných kádí, i na Barcamp každý donesl jídlo dle svého uvážení. Vše se dalo na stůl a společně se pak konzumovalo. Rozmanitost občerstvení byla nádherná. Lidé dokonce napekli (včetně jednoho vánočního cukroví), uvařili dýňovou polévku, zastavili se v KFC nebo nabídli Sushi. Za perličku považuji standardně vypadající štrůdl od @DavidGrudl, který ne jen, že nebyl sladký, ale dokonce… Ano, to by nebyl David, kdyby tam nebyla porce něčeho pálivého, že?

„Lajkování“

Bez nadsázky se podařilo zhmotnit „like“ – známé například z Facebooku. Každý u vstupu dostal sadu deseti lepítek ve tvaru palce a pokud se mu někdo nebo něco líbilo, dal tomu svůj like. Na konci Barcampu tak bylo možné najít like téměř všude – od nejlepších přednášejících, přes chutné jídlo až po automat na vodu :)

#SlecnaZaBarem

Původně plánovaného nebylo nic. A to včetně slečny za barem, který způsobila nemalý rozruch. Jana je „Hub angel“ – viz. video a na jejím triku skončil nespočet like palců…

#SlecnaZaBarem na #barcampcz je nejen kočka ale i milá a inteligentní
a navíc umí normální italský espresso:)

Fotky a videa

Neb jak to na Barcampu vypadlo:

http://www.flickr.com/photos/danielsrb/sets/72157625202775573/with/5152268075/

http://hellish.albumino.com/1213995134

Pražský Barcamp dopadl na výbornou

Fajn lidi, fajn atmosféra, fajn akce! Těším se na další akci a ještě jednou díky všem…