Několik mých přátel a známých si v poslední době pořídila Xbox 360 a někteří za mnou přišli pro radu, abych jim doporučil nějaké hry.

Vybavil jsem si, jaký jsem měl já tenkrát problém, když jsem si pořídil herní konzoli: koukám na tu krabici, do které nemám žádnou hru. A zrovna bych chtěl hrát (mám novou hračku, že jo :) a chtěl bych hrát všechno. A teď. Jenže pokud si chci nechat konzoli „čistou“, tak musím za hry platit. A to už pak není taková sranda, když nová hra (AAA titul) stojí cca 1.300 Kč. Hry na Kinect jsou pak o něco levnější (cca 700 – 900 Kč).

Teď jsem už trochu ostřílenější a mám pár tipů, kde se dá na hrách ušetřit: Zejména na začátku, kdy člověk trpí nedostatkem her.

Jasně, dá se namítnout, že existuje varianta, kdy flashnu konzoli (čímž přicházím o záruku, spíše dříve než později dostanu od Microsoftu BAN, tím přijdu o online služby, multiplayer, …) a mohu mít všechny hry na počkání. Tohle ale neberu jako řešení! A teď už k tomu, jak mít legálně hry a ušetřit.

Nemusíte mít všechny hry

I když se to, zejména s novou konzolí v ruce, nezdá, nemusím mít všechny hry. Her je na Xbox vydaných požehnaně a i kdybych je měl doma všechny, stejně je nestihnu hrát. Je fajn poptat se známých a kolegů, co by za hry doporučili a co stojí za to si zahrát.

Vyzkoušejte DEMO verze

Velká spousta her má k dispozici volně stažitelné demo. Kromě odzkoušení vlastní hry se dá u „jenom“ dema zažít spousta zábavy. A kort na začátku, kdy chci skákat mezi žánry (auta, střílečky, adventury, kinectí hry, sportovní, …), je to docela fajn. Jednak to částečně ukojí touhu po zkoušení spousty her, druhak to odfiltruje balast, který si již nikdy více nebudete chít pustit, a do třetice vám zbude několik titulů, které se vám líbí a chcete je mít.

Půjčení hry od kamaráda

Není nic snazšího, než poprosit někoho ze svého okolí, ať vám půjčí placku s něčím, co už teď nehraje. Pravděpodobně se velmi snadno dostanete k celé řadě titulů.

Hry z druhé ruky

Přestože je tahle varianta trnem v oku celé řadě herních vydavatelů, stále je to u drtivé většiny titulů možné. Za všechny uvedu třebas JRC, kde se dají tyhle hry snadno sehnat. Cenově jste někde na 30-60% prodejní ceny. Riziko téměř nulové: mrknete na DVD a pokud není poškrábané, pravděpodobně s tím nebude problém.

Podobně je možné hry sehnat třebas na aukčních portálech. Zde je o trochu větší riziko dané způsobem prodeje (ale asi stejné, jako když si na Aukru kupujete cokoliv jiného použitého).

Za levnější ceny

Celkem pravidelně se dá řada her sehnat levněji. Poslouží dobře porovnávače cen. Někdy prodejci soupeří cenou, může dojít i k dumpingu ceny (hra se prodává pod cenou), apod. Nicméně to je asi běžný proces při nákupu online: mrknu, kde jsou jaké ceny.

Případně existují přímo shopy, které umí běžně sehnat hry levněji, uvedu Gameoutlet.cz.

Multipacky

Občas se dá narazit na cenově velmi zajímavý pack, kde je obsaženo několik her. Často se jedná o bundle, který vyjde při vydání nové hry do série. Jako příklad uvedu Assassins Creed Anthology (pět dílů včetně DLC) nebo Kinect Sports Ultimate Collection (dva díly). Ieální, pokud si chcete zahrát celou sérii.

Rychle stárnoucí tituly

Zatímco některé hry si drží i dlouhou dobu od svého vydání svojí cenu, řada jiných svou hodnotu rychle ztratí. A teď nemyslím, že se jedná o propadáky. Běžně se jedná o hry s příběhem, například Mafia II. Stačí se rozhlédnout. Případně občas nějaký ten měsíc od vydání počkat a jste na poloviční ceně.

Loňský ročník, dobrý ročník

Zejména sportovní tituly (NHL, Fifa, NBA, …) a závodní tituly (F1, Forza, …) vychází každý rok, kdy rozdíly mezi ročníky jsou často velmi mizivé. Jasně, zarytý fanoušek nestrpí loňského hráče na svém hřišti, ale většině ostatních je to jedno. Pokud tedy nepotřebujete zrovna letošní sezónu, s klidným svědomím sáhněte po loňské edici, která je výrazně levnější: běžně o polovinu i více. Například Fifa 13 vs. Fifa 12.

Arkádovky

Pokud nemáte BAN, můžete si snadno kupovat i tzv. Arcade hry na Microsoft Live. Nová Arcade hra se pohybuje v ceně 1.200 MSP, což je asi 300 Kč, a umí opravdu pěkně zabavit. Nemůžu nezmínit Limbo :)

Hlídejte si slevy

Stejně jako v hypermarketech je každý týden sleva na něco, i na poli her se běžně dají pěkné tituly pořídit levněji. Jsou prostě ve slevě. Běžně se jedná o slevy na arkádové hry (slevy 50-75%). Nedávno probíhala vlna velkých slev her na vyžádání (plná hra, distribuovaná běžně na DVD, ke stažení do konzole), kdy se plné hry daly pořídit za opravdu úsměvné ceny :) Stačí tedy čas od času mrknout na Dashboard své konzole, nebo sledovat servery, které o konzolích píší: vřele doporučuji Xboxweb.cz.

Účet kamaráda

Zmíním ještě jednu variantu, která podle mého názoru není už ale úplně košer, nicméně funguje to. Pokud máte kamaráda, který vám důvěřuje, může se do vaší konzole přihlásit svým účtem a stáhnout jím zakoupené hry (arcade, hry na vyžádání) a dokud vám jeho účet na konzoli ponechá, můžete tyto hry bez omezení hrát.