Dnes je tomu přesně 14 dní, co jsem si pořídil nový iPad 2 od Applu. Celkem hezkého prvenství se mi dostalo tím, že jsem se 25. 3. 2011 v 17:01 hod stal jedním z prvních majitelů iPadu 2 v Plzni a dokonce České republice. Pokud přemýšlím správně, pak vlastně i v celé Evropě :)

O tom, že si letos pořídím tablet nebylo pochyby. Původně jsem chtěl počkat na léto, na nového Androida. Jenže, když jsem viděl ten skvělý obal na iPad „Smart Cover“, který Steve Jobs představil, a ještě v zelené barvě – bylo prostě rozhodnuto! To chci! A také jsem si sepsal malý článek o tom, co bych od tabletu chtěl.

O tom, že si pořídím iPad 2, prostě a jednoduše rozhodl zelený Smart Cover :)

Moje rozhodnutí pořídit si tuhle hračku od Applu však skýtalo i celou řadu nejistot a obav. Bylo mi jasné, že je to velmi omezená „destička“, kterou značná část populace kritizuje a někteří i zcela odsuzují. „Nefunguje tam FLASH, nepřipojíš k tomu foťák ani USB disk, nic tam nefunguje a na všechno potřebuješ aplikaci…“, slýchával jsem. Proti mluvila i moje nepříjemná zkušenost s prvním iPhonem, který mě začal štvát hned, jak jsem od něj něco potřeboval a po čtrnácti dnech mi musel jít z očí!

Tak, jak dlouho byste řekli, že iPadu trvalo, než mě poprvé naštval? Než jsem narazil jsem na první překážku?
Sám jsem mu dával den, možná dva…

A nenaštval!

K mému naprostém naprostému překvapení mě iPad do dnes nenaštval. A to už ho mám 14 dní! Jsem úplně spokojený, iPad mi dělá radost a především to, co má. A dělá to dobře…

Na dalších řádkách bych se rád podělil o mé zkušenosti s iPadem. První verzi jsem neměl a tak tedy popisuji iPad jako takový. Mluvím přitom ale o svém iPadu 2…

První dojem

První dojem je prostě úžasný! Malá sympatická „destička“, která padne do ruky. Hrany jsou teď navíc hezky zakulacené a příjemné na držení. Velikost mi vyhovuje: je to dost velké pro čtení, ale není to nic obrovského. Co se váhy týče, je těch 600 g opravdu dost. Udržet iPad v jedné ruce moc dlouho nejde. V praxi jsem ale zjistil, že mi to zas tak nevadí, protože je buďto o něco opřený nebo položený.

Displej je kapitola sama pro sebe. Barvičky i rozlišení jsou nádherné! Opravdu, radost pohledět! Obraz je velmi ostrý, což se obzvláště při čtení vyplatí. Na dotyk je displej velmi příjemný a úplně svádí k neustálému matlání

A to už se dostávám k ovládání. iPad svižně reaguje na každé gesto bez jakéhokoliv zdržení. Celkový dojem je mimořádně příjemný. A přesně to mám rád – zařízení, které poslouchá a dělá přesně to, co chci já. Bez keců a hned!
Jednotlivé ovládací prvky (tlačítka) jsou dostatečně veliké a vše se tak dobře ovládá. Aplikace jsou dotykovému prostředí přizpůsobeny a to opět dodává výslednému dojmu na atraktivitě.

Aplikace pro iPad jsou opravdu vymazlené a to nejen po grafické stránce… Je radost si s nimi hrát (a používat je, samozřejmě). Navíc, každá aplikace ihned po stažení běží bez jakéhokoliv problému ve své plné kráse.

Velmi potěší i plná podpora češtiny. Základní systém i předinstalované aplikace jsou česky. Samozřejmostí je i klávesnice s podporou českých znaků (diakritiky).

Výdrž baterie je úctyhodná. Výrobcem slibovaných 10 hodin je opravdu reálných, sám dosahuji zhruba 13 hodin provozu. Záleží na tom, co na iPadu děláte. I tak je to fakt pěkné. Plně ho nabít mi trvalo cca 3,5 hod.

Smart Cover

Že je Smart Cover – originální obal na iPad od Applu – pěkný jsem tušil. Nicméně zcela předčil mé očekávání. Jednak ta zelená – opravdu hezká:) Zpracování je velmi precizní, přicvaknutí k iPadu je snadné a naprosto přesné, stejně tak jeho otevírání či zavírání. Kromě „designovky“ je to opravdu praktické. Na první pohled (pro nezasvěcené) není poznat, co to nesu a plní ochrannou funkci. Líbí se mi i automatické zamykání a odemykání iPadu pouhým odkrytím krytu.

Díky Smart Coveru je snadné iPad položit nebo postavit. Vše velmi jednoduché, pěkné a přesto precizní.

Snad jen ještě jedna poznámka: Smart Cover se ušpiní mnohem snadněji, než samotný iPad. A podle toho už můj obal vypadá – umatlaný a špinavý. Holt se po nějaké době za pár stovek koupí nový (pozn.: Smart Cover není součástí balení iPadu a kupuje se samostatně).

Naprostá spokojenost

V tuhle chvíli jsem se svým iPadem naprosto spokojený a ani při nejmenším nelituji utracených peněz. Vše, co jsem od něj chtěl a očekával opravdu umí. V mnoha případech jsem mile překvapen tím, jak hezky to funguje.

Pocit ze čtení je mnohem lepší, než jsem čekal. V praxi to opravdu funguje a je to příjemné – třeba takové nedělní poležení na zelené trávě s iPadem v ruce. Čte se snadno, text je ostrý a v případě potřeby lze snadno zvětšit. Prohlížení webu kdykoliv a kdekoliv na takhle velkém displeji je fajné.

Obavy, které jsem původně měl se zcela rozplynuly. Buďto byla obava zbytečná, nebo existuje aplikace, která můj problém řeší. Například práce s přílohami v emailu je bez problémů a to včetně práce s neznámými soubory (třebas .zip). Opravdu mohu říci, že vše, co jsem potřeboval, mi funguje a to více než k mé plné spokojenosti :) Sám jsem překvapen…

Předinstalovaný e-mailový klient je opravdu zdařilý. Přes prvotní nastavení složek (draft, trash, sent) a trochou boje s nastavením odchozí pošty jsem nyní spokojený. Nečekal jsem, že práce s e-mailem bude tak příjemná. Jedinou vadou na kráse je, že si nemohu vybrané zprávy „ohvězdičkovat“ (nebo nevím jak).

A konečně – data. Strachoval jsem se způsobu nahrávání dat a děsil jsem se toho, že si budu každý soubor posílat e-mailem. Přes iTunes (mimochodem naprosto úděsná aplikace!) jsem měl iPad připojený naštěstí jen jednou a to na začátku.

Vzhledem k tomu, že všechna svá data už mám dávno v cloudu,
stačilo jen zadat své jméno, heslo a hurá – data mám i ve svém iPadu :)

Jakýkoliv přenos dat z/do iPadu je díky cloudu snadné, příjemné, rychlé a zcela bez omezení! Kdykoliv a odkudkoliv mám přístup ke všem svým dokumentům…

Chybí Flash a multitasking

Ano, to je pravda. Ale v mém případě je mi to úplně jedno:

Osobně Flash na webu jednoznačně odmítám. Kvalitní weby jsou psané „normálně“ a Flash k tomu nepotřebují. Běžně používám Flash Block, který mi nežádoucí obsah rovnou blokuje. A reklamu, ne díky, nepotřebuji. Prostě se bez Flashe krásně obejdu a během 14 dní jsem nenarazil na web, kde by mi absence Flashe vadila. A navíc, jestli tohle pomůže nějakým webům k tomu, aby se Flashe zbavili a udělali to třebas v HTML 5 – jedině dobře.
BTW: SilverLight také nefunguje, ale toho je tak málo, že o tom snad není ani potřeba nějako zmiňovat.

A multitasking? Hm, nepotřebuji. K čemu? Běžně dělám jednu věc, tak takhle jí prostě dělat musím. O to snad lépe. Nebo si opravdu myslíte, že stíhám hrát hru, číst si e-mail a ještě k tomu odpovídat na Facebooku? Jediné co lze, je poslouchat hudbu na pozadí a u toho dělat cokoliv dalšího.
Jediné omezení, které tady pociťuji, je během stahování – pokud začnu stahovat větší soubor, nemohu vypnout/přepnout aplikaci, protože by se stahování ukončilo. To je sice škoda, ale je to opravdu jediný případ, který vnímám. A navíc, v praxi to není nijak svazující.
Ještě zmíním, že aplikace sice neběží současně, ale tváří se tak. Pokud mám rozepsaný e-mail, přepnu se do jiné aplikace, tam něco udělám a vrátím se zpátky k e-mailu, najdu ho přesně tak, jak jsem ho nechal – rozepsaný. Běžný uživatel tak absenci multitaskingu vůbec nepozná. V podstatě mu nechybí.

Moje a jenom moje

Považuji to spíše za nevýhodu. Svůj iPad nemohu prostě nikomu půjčit – třebas na víkend. Problém je v tom, že ve všech aplikacích mám uložené své profily a jsem přihlášen ke svým účtům. Pokud by i někdo jiný chtěl aplikace používat sám, musel by všechno přenastavit. A pokud by si chtěl jen hrát hry, je zde potenciální riziko zneužití dat nebo přihlášených účtů, které se nedají vypnout.

iPad je tak zařízení pouze pro svého majitele – jemu na míru. Nicméně podobné je to i s mobilními telefony nebo notebooky.

Pár zajímavostí

Neb co stojí za malou zmínku:

  • Pod Smart Cover se vejde list A5 :)
  • Nechtějte mít iPad čistý, lesklý a neumatlaný => fakt to nejde!
  • Podsvícení v posteli je v pohodě. Do úplné tmy to není úplně vhodné – to je světlo až dost agresivní (nicméně čtečky knih umožňují ještě více snížit osvětlení). Naopak i venku je čtení kupodivu použitelné. Nesmí se opírat slunce přímo do displeje (to opravu není nic vidět), ale jinak i za slunného dne si počtete. Navíc, jakmile se začtu, vůbec nevnímám nějaké odrazy.
  • Vkládání generovaných hesel je peklo. Mé hesla (např. „5L4aa03k60B“) bylo těžké ručně překlepat…
  • V Safari je moc pěkný návod na iPad, který jsem já našel až čtvrtý den.
  • Na iPadu se kupodivu píše velmi pěkně a rychle. Myslím tím při poloze na šířku a bez diakritiky.
  • Když si koupíte iPad – nejde s ním nic dělat, dokud se nepřipojí k iTunes. (to trochu naštve. To je jako dát dítěti zabalené lízátko, které neumí samo vybalit).
  • I mojí babi iPad zaujal a velmi dlouho držela rekord v sekání ovoce :)
  • Překvapil mě velmi hlasitý a kvalitní zvuk z vestavěného repráčku
  • Na to, že Apple bojkotuje jakýkoliv erotický obsah, našel jsem celou řadu aplikací s touto tématikou. Pozn.: Před stažením si aplikace vyžádá potrvzení, že je vám více než 17 let.
  • Ze všech odzkoušených aplikací mi nefungovala jediná. Sama se vypínala.
  • Aplikace určené pro iPhone na iPadu vypadají děsně. (ano, jsem rozmazlený z té pěkné grafiky, které se nehodlám vzdát). To snad radši nic, než tohle…

Několik problémů

Abych jen nechválil, tak i trochu té kritiky. Nicméně nejsou to zásadní problémy, kvůli kterým bych přestal iPad používat, nebo mě zcela zásadně omezovaly. Je to spíše nedotažené, hloupé a mnohdy zbytečné.

  • Některé aplikace se neotáčejí. A úplně nejhloupější je, že nepočítají s umístěním Smart Coveru na jedné straně – máte tak hru vzhůru nohama!
  • Vadí mi přehazování klávesnic. Jinak vypadá klávesnice, pokud zadávám URL adresu a jinak, pokud píši poznámky nebo běžný text. A ta, se kterou píši nejčastěji nemá tečku ani čárku na jedno kliknutí. Musím se přepnout tam a zase zpět (pozn. tečka lze napsat dvojím stiskem mezerníku), což nepříjemně zdržuje.
  • Názvy aplikací (často i aplikace samotné) jsou anglicky. To může být pro některé překážka.
  • Snad desetkrát jsem stahoval update nového OS 4.31 přes jejich slavné iTunes. To je úplně na hovno program, fakt, že jo.
  • Fotky z iPadu nejsou nic moc. Rozlišení 1024px je bídné a fotky celkově nekvalitní. Na přenos videa je to ale dostačující.

Ach ty aplikace

Aplikace. Kapitola sama pro sebe. V podstatě na všechno v iPadu potřebujete nějakou aplikaci. Spousta lidí na to nadává, mě to ale zas tak nevadí:

Nemám problém si kvalitní aplikaci, která řeší mojí potřebu, stáhnout nebo koupit.

Problém s aplikacemi vidím zejména v tom, že jich je celá řada. Všechny by mohly být vhodné, každá ale něco stojí a ne každá nabízí trial nebo lite edici ke stažení zdarma. Jak a kterou si mám tedy vybrat? Zde svádím souboj. Ideálně, kdyby mi tak někdo řekl, jakou aplikaci a na co si mám stáhnout.

A o aplikacích se rozepíši příště. Nabídnu ty aplikace, které se mi líbí…