Naděje umírá poslední, že?

Trocha historie

Už jako malý jsem měl svůj sen. A tak, když se mě všichni ptali, čím chci být, až budu velký, věděl jsem, že nebudu popelářem ani astronautem, chtěl jsem být ředitelem. Ředitelem firmy a nejlépe vlastní. Trochu jsem si věřil, co?

A tak už dlouho existují jakési verze a nápady…

Amigo Super

Byl jsem ještě hodně malý, když se zrodila moje první imaginární „firmička“, která se zabývala vším. Od sousedů jsem například vykupoval jablka a vozil je do sběrny a tak. Ale bavilo mě to. Dokonce jsem měl vymyšlené vlastní logo – bylo to ‚S‘ namalované přes ‚A‘. Název vznikl z banánové nálepky, pokud se nepletu, kde byl název „Amigo“. No a „Super“ jsem dodal, aby to nebylo tak nudné.

KoldaSoft

Na základní škole jsem dostal přezdívku „Kolda“, která se ujala a i mě se velice zalíbila. Také se již trochu vytříbil směr, kterým se chci zabývat – software. Vznikl tak název „KoldaSoft“ s velkým ‚S‘, protože se jednalo o spojení dvou slov. Důraz byl kladen právě na software, kdy jsem chtěl programovat (programy, hry, aplikace, …). Pod tímto názvem vzniklo několik mých prográmků v jazyce C, ve kterém jsem s velkou chutí programoval. Také jsem zkoušel udělat svoje první firemní webové stránky, ty však nebyly nikdy spuštěny. Logo má velice syté a výrazné barvy. Objevují se zde moje tři nejoblíbenější barvy. „Podtržení“ mělo znament něco jako rychle letícího, ale tenkrát jsem se symbolikou ještě nezabýval.

Koldasoft

V polovině roku 2007 vznikla nová podoba značky (loga). Jméno zůstalo stejné, došlo však ke zmenšení ‚s‘, protože na software již není kladen takový důraz. Ve značce je využita symbolika a byl vytvořen grafický manuál, popisující základní prvky a možnosti užití značky. Zůstala moje oblíbená zelená barva a zbytek značky je pak v moderní šedé barvě. Na adrese www.koldasoft.cz jsou umístěny webové stránky.

Směr, kterým se chci nyní ubírat je především tvorba kvalitních webových stránek a poskytování služeb spojených s prezentací na internetu.

Jak jsem ztratil naději

Nedávno, zhruba před čtvrt rokem, jsem ztratil naději. Najednou jsem v tom neviděl žádný smysl. Rozhodně nic nešlo tak, jak jsem si představoval. Byl jsem zklamaný a smutný. Velmi dlouho jsem se zabýval corporate designem (firemní grafický styl), vnitřní strukturou a interními věcmi. To bohužel nebylo vidět a ani nijak finančně ohodnoceno. Také bylo málo času (zkoušky, shánění bytu, stěhování) a stoupala tak nervozita. A aby toho nebylo málo, tak trochu se mi zhroutil svět.

Najednou bylo hrozné období, kdy mě vůbec nic nebavilo. A to fakt, že vůbec nic. Ani spát, ani jíst, ani se bavit, prostě nic. No a na práci jsem neměl ani pomyšlení. A když už jsem se odhodlal, že budu něco dělat, stejně jsem nic neuděl. Mé myšlenky byly zcela jinde a „pracovat hlavou“ prostě nepřipadalo v úvahu. Začal jsem tedy chodit do práce, kde jsem mohl „pracovat rukama“, nemusel jsem mluvit a nikdo mě tam neznal. Lidi i práce byla fajn. Alespoň byly nějaké penízky. Jenže, měl jsem rozpracováno několik zakázek, které tak stály… A to mě moc štvalo:(

Měl jsem hroznou chuť to všechno „odpískat“, prostě s tím seknout a ono by to nějak dopadlo…

Nová naděje

Naštěstí se ve mě probudila nová naděje. Velikou měrou mi zde pomohl Petr S., který mi pomohl otevřít oči a podívat se zpět, na to všechno, co jsem udělal, co jsem dokázal. Při půldenním rozhovoru a výtečném obědě mi řekl, že to všechno, co jsem já udělal, by ho možná ani nenapadlo, že oceňuje mojí práci. Dokonce řekl, že se má ode mne co učit. Dnes jsem měl možnost s Petrem S. strávit příjemný večer plný nápadů a podnětů, které ve mě vzbuzují především naději a odhodlání…

A co že jsem dokázal? Především vím, co chci. Mám směr a cíl. A vím, jak ho dosáhnout. Sestavil jsem tým lidí, se kterými spolupracuji, společně jsme vytvořili nové logo a celý corporate design, byla vytvořena přidaná hodnota a v neposlední řadě rozsáhlé webové stránky, poskytující spoustu informací. Byly vytvořeny interní pravidla pro práci v týmu, práci s E-maily, číslování materiálů, dělení odměn, zálohování. Byly vytvořeny šablony, na základě grafického stylu, které slouží pro psaní dokumentů, vystavování faktur i smluv, formuláře, je rozpracovaný maskot a další…

Vytrvat a nevzdat

Je důležité vytvrat a nevzdat se hned, když něco nejde tak, jak si člověk představuje. Chce to velké odhodlání, hodně pýle, a v neposlední řadě trpělivost. Musím počítat s tím, že mi bude kde kdo házet klacky pod nohy, že lidi jsou nepřející a závistiví, že to nepůjde tak snadno, že se budu muset vypořádat s řadou problémů, …

Ale, všechno jde, když se chce…

A plán (odvážný) do budoucna?

Koldasoft, s.r.o.