Jen ve stručnosti se zmíním o tom, jak jsem sháněl Lagunu (a proč vlastně Lagunu) a taky, proč připisuji malé a bezvýznamné plus společnosti AAA Auto…

Tak trochu závislost

Člověk je závislý na lecčem, dost možná je i závislost na autě. Alespoň něco takového jsem pociťoval, když jsem byl již sedmým dnem bez vozu… Člověk je tak hrozně omezen, nemá takovou tu svobodu dojet si kamkoliv a kdykoliv bez ohledu na čas i počasí, prostě taková krásná svoboda a velké možnosti… A jako vždy, pořádně si to člověk uvědomí, až když ho najednou nemá…

Ztráta Lantry

Dne 8. 4. 2008 jsem oficiálně přišel o Lantru (z blíže nespecifikovaných důvodů, nicméně souvisejícíh s minulým článkem) – to bylo autíčko, které jsem měl doposavaď. Až na drobné detaily jsem byl velice spokojen. No a najednou problém byl na světě. Krom toho, že jsem musel odříct většinu schůzek na celý týden (páč, jak se tam má člověk dostat) najednou se objevily další problémy ohledně rozhodnutí: „Co dál?“. No, popravdě, že budu bez auta, jsem nepovažoval za variantu. A poněvadž jsem už s tou ztrátou Lantry tak trochu počítal (sice za jiných podmínek a v jiném termínu), peníze mi ležely už pár dní na účtu. Vlastní „absťák“ se dostavil asi až tak po týdnu, to bylo zle.

Co vybrat? aneb moje požadavky

Tak jsem si sesumíroval, co bych potřeboval, co bych chtěl. Po zkušenostech s Lantrou jsem chtěl něco většího, v žádném případě už sedan ale hatchback, ideálně kombi. No, páč pro věci, které přijdou:) Objem motoru jsem chtěl něco mezi 1.6 až 1.9, benzín nebo naftu, to bylo taky celkem jedno. Co bylo silným požadavkem byla barva karosérie – ta musela být světlá (bílá, šedá, stříbrná) kvůli případné reklamě:) Auto mělo být zachovalé, moc nejeté s pěkným interiérem po nekuřákovi. Na značce vozu mi celkem nezáleželo, nechtěl jsem Felinu, ale jinak to mohlo být cokoliv.

A tak jsem zjišťoval, co je na trhu, co a za kolik se dá pořídit. V úvahu připadal Opel Astra, Opel Vectra, Lantra (opět, ale v combi), Ford Mondeo, Peugeot 306 a 406, Renault Megane a pak to přišlo – Renault Laguna:) A tím bylo vybráno, ta mi prostě padla do koa, líbila se mi, ten prostor a možnosti jsou úžasné. Po konzultaci s mechanikem a známými jsem byl ve svémvýběru víceméně utvrzen.

Speciální požadavek – Laguna v kombíku a světlá!

Tak jsem měl vybráno, stačilo jen najít tu „Pravou“. Rozhodil jsem sítě a čekal (příšerné čekání). Měl jsem dva lidi v německu, co mi to hlídali a případně by mi jí přitáhli, obešel jsem spoustu bazarů v Pardubicích a Plzni. Povozil se ve spoustě aut a ve spoustě Lagunách. Nicméně nějak to stále nebylo ono a čas běžel. Nechtěl jsem to uchvátat – přeci jen auto člověk kupuje tak jednou za dva roky a pořádně si vybrat je důležité:)

Malé bezvýznamné plus pro AAA

Vzhledem k tomu, že se žádné nabídky „na míru“ nehrnuli, stavil jsem se v Praze v AAA Auto – před dvěma lety jsme tam kupovali tu Lantru a spokojenost. Sice na skladě nic neměli, ale zjistil jsem spoustu zajímavých věcí, pokecal s mechaniky a tak. No a řekl jsem si požadavky, jaké auto by se mi líbilo. No, původně jsem si myslel, že to někde jen tak zůstane ležet, ale ono ne. Téměř obden mi volali, že mají nějaké auto, které vyhovovalo mým podmínkám. Nakonec jsem jim tedy řekl, že chci jenom Lagunu, nic jiného. Mezitím jsem se stavil na Pobočce v Pardubicích. Pořád perfektní a profesionální jednání.

No a pak to přišlo, volali z Pražské centrály, že právě vykoupili v Brně stříbrnou Lagunu. A jestli mám zájem tak ať se stavím na pobočce. Rovnou mi nabídli, že pro mě pošlou auto – to abych nemusel pěšky. Tuto variantu jsem odmítl a stavil se tam po cestě. Pravda, že jsem byl nějakej přešlěj z těch všech Lagun a z toho, že se nějak moc nedalo vybrat, že jsem tomu ani nevěnoval pozornost.

Nicméně druhý den se objevila na internetu a přibyly tam i fotky. Tak jsem se na ní pořádně podíval, zjistil, že vypadá podle parametrů a fotek fakt pěkně. No a tak jsem volal na centrálu. Domluvil jsem se, že mi jí převezou z Brna do Pardubic, abych se na ní mohl kouknout. Akorát jsem se stavil na pobočce, domluvil 4.000 Kč slevu a nechal si jí převézt. Jo, mimochodem, byla sobota.

V neděli dorazila. Společně s mechanikem jsme jí prohlédli – no a bylo jasno – To je ona!!! Technický stav dobrý, vzhled velice zachovalý, pěkné elektrony, celá v nadstandartní výbavě, spoustu elektroniky, tažné zařízení, relativně málo najeto, interiér pěkný… I když mi teda dělala problém spojka (zabírá moc nahoře – celkem nezvyk) tak to byla ta nejlepší Laguna, kterou jsem jel… No byla neděle, podepsal jsem smlouvu, auto rezervoval. Mezitím mi několikrát volali z Pražské centrály, jak to vypadá, jestli jsem se domluvil, jestli auto dorazilo a podobně. Velice se mi líbilo, že se zajímali.

V ponděli (tj. dnes) jsem se stavil v bance a pak pro auto. Navíc jsem dostal ještě lékárničku a sadu žárovek (jsem pěkně poprosil). A tím bylo hotovo.

Závěrem

Jendání AAA se mi líbilo, zmínil jsem se, co bych chtěl, oni mi to sháněli, když jsem upřesnil požadavek, brali to. Našli auto jinde v ČR, zdarma ho převezli do místní pobočky ke shlédnutí, poslali by pro mě auto, abych se dostal na pobočku, fakt moc krásný přístup: profesionální, rychlý a kvalitní. Jako zákazník jsem spokojený.

Tak a tím mám ode dnešního dne Lagunu:) Přesně takovou, jakou jsem si přál. Doufám, že jsem dobře vybral a teď už jen přání, ať hezky slouží a slouží a slouží…