V jednom z minulých článků jsem se zmínil o tom, že jsem dostal pokutu za stání na chodníku. Včera večer mi napadlo, že bych to mohl trochu přiblížit…

Nedostatek parkovacích míst

U nás před barákem je nedostatek parkovacích míst. Lze si to snadno spočítat. Barák je pro 24 domácností, v průměru 1,5 auta na domácnost, to máme 36 aut. V garáži je asi 18 parkovacích míst. Před domem pak zhruba pět a další dvě teď zabraly kontejnery na tříděný odpad. A jestli počítám dobře, schází přes deset parkovacích míst…

Není tedy divu, že se pro parkování využívá i chodníku před domem. Osobně si tedy myslím, že to není zas tak špatné. Chodník je velký. Auto může stát velkou částí právě na chodíku, kdy skoro nezasahuje do vozovky a i na chodníku je stále dost místa, aby chodec prošel.

Jak to tedy bylo s mým přestupkem?

Domů jsem dorazil někdy pozdě večer, asi kolem desáté hodiny. Volné parkovací místo nebylo. Na chodníku stály již dvě auta a tak jsem zaparkoval mezi ně. V domění, že ráno zase brzy odjedu (v 6:30 jsem měl v plánu odjíždět) a že se zase tak moc nestane. Auta na chodníku parkují běžně už dva měsíce, co tu bydlím, a nikdy jsem si nevšiml, že by byl nějaký problém.

Ráno mě čekalo na předním skle pod střeračem nemilé překvapení – výzva k tomu, abych se dostavil na policejní stanici vyřešit přestupek „stání na chodníku“. Policisté se zde procházeli v 11:45 večer. Na domovní schůzi jsem následně zjistil, že lísteček jsme dostali všici tři, co jsme tam stáli. A pokutu jsem dostal ve výši 300 Kč a bylo mi oznámeno, že jsem mohl dostat až 2.000 Kč.

Ukázka toho, jak jsem stál

Včera večer jsem venku spatřil auto, jak stojí na chodníku. Bylo osm hodin, na parkovišti volno a na celém dlouhém chodníku stálo jediné auto. Tak tady je ukázka toho, za co jsem dostal pokutu:

Stání na chodníku 1

Stání na chodníku 2

Stání na chodníku 3

Dobrý, ne? Ještě, že je spravedlnost…