Včera mi napadlo, kolik času jsem už strávil u televize, u seriálů a filmů…

Hrubě spočteno a vyčteno

Tak jsem si zkusil spočítat čas mých NEJ seriálů…

Přátele jsem viděl dvakrát celý, tj. cca 2 × 240 dílů po 30 minutách, tj. 240 hod.

Futuramu jsem viděl několikrát, asi tak třikrát, některé díly vícekrát, tj. cca 90 hod.

Ztracení dvakrát (první tři série), tj. cca 75 hod.

Červenýho trpaslíka minimálně dvakrát, tj. cca 45 hod.

Tak to mi vychází 450 hod, tj. skoro 20 dní v kuse mi zabrali moje NEJ seriály:) A to jsou pouze seriály za poslední čas, v tom není započtený Krok za Krokem, Columbo (znám skoro všechny díly), Profesionálové (většina), Komisař REX, To je vražda, napsala a další, co jsem koukal dříve. Teď koukám na Dr. House, Kriminálku Las Vegas, koukal jsem na Chirurgy. Pak nespočet dalších seriálů z dětství, co už si ani moc nepamatuju: Strážci vesmíru, A-tým, AirWolf, KnightRider apod. No, je toho požehnaně. Z telenovel jsem koukal akorát na Ošklivku Betty a Mili (Milagros, Divoký anděl myslím).

A filmy? To je kapitola sama pro sebe. Asi můj rekord v počtu shlédnutí drží film Šimon a Matouš jedou na riviéru (desítky shlédnutí), pak Shreka jsem viděl asi osmkrát, Noc v Roxbury pětkrát, Sexuální praktiky pozemšťanů asi jenom třikrát. Dále spousta klasik jako Slunce seno a všechno to další. Vyjmenovávat filmy ani nemá smysl, protože jich je tolika, že to snad ani není pravda. Také jsem viděl spousta filmů, co mě nezaujaly, nepamatuji si už ani název ani děj, ale o čas mě připravili.

Trošku času

Jo, trošku času to už zabralo, to vysedávání před televizí. Zde se hodí moje oblíbená otázka: „A to je dobře, nebo špatně?“. S odpovědí to bude horší. Těžko říct, protože se hodně změnila doba. Nemusíme běhat po polích, a tak máme teda nějakej čas k dobru a můžeme koukat na filmy a seriály. Ale nevěnuje se tomu toho času až moc? Když se zamyslím, kolik hodin strávila u televize moje babi do svých třeba 25 let, bude to nějak úsměvně malé číslo a velkou většinou to budou hodiny strávené v biografu:)

A to si myslím, že jsem s televizí hodně opatrnej, protože dost času prosedím u počítače:) Ale to je z bláta do louže, co? :)

Ale je to IN

Bohužel (bohudík) by dneska člověk měl mít nějakou základnu, něco nasledováno, protože jsou věci, který prostě znát MUSÍ! Často použiju narážku nebo vtípek z Přátel, no a kdo se nechytá, ztrácí u mě body. Vždyť je to klasika – jak může někdo vůbec žít, aniž by neznal Moniku, Chandlera, Phoebe, Joyho, Rosse a Rachel?

V neposlední řadě na filmy a seriály často přijde řeč v restauraci nebo hospůdce. Je fajn, když člověk ví, o čem se jedná. Taky se stále chodí do kina a to i přesto, že máme doma krásný velký televize, perfektní zvuk a film můžeme mít několik minut po první premiéře někde v Americe, podstatně dřív, než v Čechách vyvěsí plakáty. Jít do kina je stále skvělá záminka pro rande (hned po venčení psů :) a potom je to jakýsi kulturní zážitek, kdy se mohou sejít přátelé…

No a tak bysme na filmy i seriály koukat asi měli. V rozumné míře samozřejmě. Řekl bych, že dnes to patří k jistému druhu vzdělání osobnosti… Přesto je smutné, kolik času nám to zabere: Nedal by se ten čas využít efektivněji?