Znáte to, prostě se to stane… Člověk to nečeká, nehledá, vlastně by ho to ani nenapadlo. Jenže najednou, po nějakém čase, zjistí, že … No, nebudu napínat, její jméno je:

Eureka

Výtečná záležitost. Kdo poznal, chápe. A pro ty ostatní jenom ve stručnosti: Je to skvělej seriál o malém, „trochu jiném“ městečku zvaném Eureka (A town called EUREKA). A co, že je na Eurece tak zvláštního? Je to město, které je zbytku světa přísně utajeno. Ve městě se soustřeďují ty největší kapacity (rozuměj vědci) z celého světa a veškeré výzkumy, nové technologie pochází právě odsud. Celý výzkum zastřešuje společnost GD (Global Dynamics), kde vlastně většina lidí pracuje.

Malé město skrývající velká tajemství.

Ale občas (no, spíš častěji) se stane, že se prostě něco nepovede a problém je na světě. A nejsou to ledajaké problémy: Třeba se najde prastarý přístroj na likvidaci světa (asi) a nejde vypnout, zneužije se přístroj na rychlost pohybu lidí, občas někdo něco ukradne a snaží se zneužít, nebo se jen něco stane s počasím či časoprostorem. Jo, je to možná trochu sci-fi.

O takové nehody se ale musí někdo postarat, no a na to je ve městě šerif Jack Carter, hlavní postava celého seriálu, který se do Eureky dostal úplně náhodou, když se mu rozbilo auto. Časem si ale Carter městečko oblíbí a obyvatelé města si šerifa zamilují pro jeho osobitý přístup. Hned v prvním díle dostane Carter od Farga inteligentní domov budoucnosti – S.A.R.A.H. – je to samozřejmě nějaká testovací verze a šerif se tak stává vlastně pokusným králíkem. Domov sdílí se svojí náctiletou dcerou Zoe, se kterou má neustále problémy. S řešením případů pomáhá Carterovi sympatická Allison Blake, šéfka oddělení bezpečnosti, do které se Carter zamiluje. I Allison má pro Jacka slabost, ale je bývalou ženou šéfa oddělení GD, Nathana Starka a vzniká tak mnoho zajímavých situací. A ještě bych měl představit Henryho, který je oficiálně majitel autoservisu, ale ve skutečnosti je to vědec první kategorie a Carterovi často pomáhá. V něstečku žije spousta dalších lidí, zejména vědců. I jejich děti jsou značně chytré a na chodník si malují matematické rovnice.

A proč, že mě seriál tak oslovil? No, především proto, že je to něco jiného, seriál má nápad, zajímavý scénář. Velice příjemně se sleduje. Není to ani komedie, ani horor, ani moc scifi. Je to prostě obyčejnej seriál o městečku. Lecčemu se dá i zasmát. Příběh je nenucený, neopakuje se, není předvídatelný, rozhodně je napínavý. Jo a dycky to dopadne dobře:)

Takže, kdo nezná Eureku, vřele doporučuji…

Čekal někdo článek o něčem jiném?

Omlouvám se, pokud někdo podle titulku a prvních řádků textu usoudil, že se jedná o článek s úplně jiným obsahem a doufám, že jsem nezklamal. A až budu chtít napsat o tom, jak jsem se zamiloval a budu tím myslet to, jak jsem se zamiloval a tím myslím zamilovat se do někoho, konkrétně mám na mysli ženu, tak to mám spoustu času vymyslet, jak článek nazvu…