Pokud říkám Kačerem, myslím tím samozřejmě Geocacherem. Řeč bude tedy o Geocachingu.

O téhle celosvětové hře, zvané Geocaching (česky prostě „geokešing“), asi každý slyšel… Minulý týden jsem byl tázán, proč to dělám, proč „hledám poklady“ a proč jsem Kačerem (cacherem)? Tak jsem si řekl, že o tom napíši…

Co je to ten Geokešing?

Hned na úvod odkaz na dokumentární film Geocaching a život geocahera a druhé video (v angličtině):

Je to v podstatě o tom, že někdo někde něco schoval a já se to snažím najít… Je to prostě hra. Hra, která mne velice zaujala a myslím, že má řadě lidí co nabídnout.

Vše začíná doma u počítače, kdy si na stránkách geocaching.com vyberete kešku (cache), kterou chcete odlovit. Registrace uživatele je nutná. Kešku si mohu vybrat podle řady kritérií, zejména si zvolím místo, kde se pohybuji (bydlím, jsem na dovolené, budu projíždět, …), dále pak volím podle typu kešky, její velikosti a také obtížnosti a terénu, kde je keška ukrytá.

Vybral jsem si například kešku s názvem „Spoutaná voda„. V detailu každé kešky najdu její jedinečné označení (GC1BGM1) a samozřejmě GPS souřadnice (N 49° 50.246 E 015° 39.663).

Získám základní informace jakou je velikost (regular = normální), obtížnost (1,5) a terén (2) – odhadnu tak, že se jedná o „normální krabičku“, kterou nebude těžké najít a dostanu se k ní bez větších problémů. Nápovědu získám také z piktogramů. Dále jsou mi nabídnuty informace o autorovi kešky (tedy, kdo ji schoval a zveřejnil její souřadnice) společně s datem uschování. Následuje popis kešky a místa / lokality, připojeny bývají i nějaké fotografie a nápověda, kde hledat. Neméně důležité jsou pak zprávy ostatních uživatelů o tom, zda kešku našli (pokud pět posledních uživatelů nahlásí odcizenou kešku, mohl bych jí hledat dlouho :).

Provedu přípravu, kdy si uložím souřadnice do GPSky, připravím podklady (např. vytisknu popis) a naplánuji cestu (kde budu parkovat, jak se tam dostanu, apod.). V případě, že se chystám na více kešek najednou, plánuji cestu jejich lovení.

Nyní jsem už poblíž místa určení, GPSka mi naviguje blíže cíli. Má touha po nalezení pokladu stoupá… Záleží na terénu, ale zpravidla nejsem GPSkou doveden přímo na místo, ale jen do blízkosti (GPS má jistou toleranci, autor nemusel zadat souřadnice přesně, apod.). Zde se začínám rozhlížet a hledat. Po odlovení několika kešek se začne vytvářet jistý GEOsmysl, který pak už napovídá, kde by mohla být ona skrýš. Může být pod kamenem, v kořenu stromu a ve městě například pod lavičkou.

Následuje ten nádherný pocit nalezení :)

Kešku vylovím, vyndám či vytáhnu, otevřu a prohlédnu. Pokud je keška malá (většinou typu mikro) je zde jen prostor na zapsání mé návštěvy, u větších rozměrů zde bývají často i různé drobnosti, které se mohou měnit. Kešku pak vracím na místo a snažím se jí zamaskovat tak, jak byla, případně lépe.

A příběh končí opět u počítače, kdy na stránky geocachingu zapíši svůj nález, čímž se zařadí keška mezi mé nalezené a autorovi dám informaci o tom, že jsem ji nalezl. Mohu také připojit svůj vzkaz nebo zážitek.

Pravidla

Tak jako každá hra má i geocaching svá pravidla. Ty jsou veskrze jednoduchá a prostá: Zejména když najdu kešku, vrátím jí tam, kde jsem jí vzal, a neponičím. Musím dávat pozor na mudly v okolí. Každou kešku, kterou navštívím si zapíši (na internetu a do logbooku). Pokud si z kešky něco vezmu, dám do ní něco svého ve stejné nebo vyšší hodnotě. Nenapovídá se – pokud jsem nějakou keš odlovil, nechávám ostatním také možnost vlastního nalezení bez nápovědy (a nebo ať si tam také zahučí, ne?).

Názvosloví neb předpony „GEO“ a „MUDLO“

Geocaching a jeho komunita se vyznačuje svými předponami „GEO“ a „MUDLO“, které jsou opravdu hojně využívány ve všech diskuzích, příspěvcích i hovorové řeči. Předpony se prostě vžily a hned je každému jasné, o co běží. Občas mám však pocit, že se s tím trochu přehání a věty jsou až krkolomné:

Vyrazil jsem se svojí GEOženou a GEOpsem odlovit jednu kešku. GEOvůz, který řídil můj MUDLOkamarád, jsme nechali u cesty. Keška byla v úplně jasné GEOskrýši, bohužel bylo okolo spousta MUDLOturistů, a nemohli jsme jí ihned odlovit…

A co že to vlastně znamená? Možná už tušíte. Mudlové je výraz, který se používá pro ty, kteří nejsou Kačery, tedy nehrají geocaching. Výraz „Mudla“ byl použit po vzoru Harry Pottera, kdy mudlové byli ti, kteří nečarovali.

K mudlům je potřeba speciálního chování: Zejména nesmíme ukázat skrýš, nesmí pojmout podezření, co že to tam vlastně děláme. A občas je to opravdu pěkně složité, často spíše zábavné. Vzpomínám, jak jsme s GEOženou byli právě u jedné lavičky, kde měla být keška schovaná. Nicméně těsně před nás dorazil a zaparkoval autobus plný MUDLOpoláků a my museli více jak půl hodiny sedět na lavičce čekat, až si odskočí, zakouří, protáhnou nohy… a pak nasednou zpátky do autobusu a odjedou.

Zkratky v geocachingu

Za zmínku stojí i několik zkratek, které se používají. Píší se třebas do logbooků (to je notýsek, který je v každé kešce a při nálezu se do něj zapisuje). Nejčastější je asi TFTC (Thanks For This Cache – díky za cache), GC (GeoCache), FTF (First To Find – první nálezce kešky), PM (Premium Member – placené členství) a WP (Way Point – bod na cestě).

Proč?

Je mi zcela jasné, že to není hra pro každého. Někdo raději bude sledovat televizi. Já jsem si geocaching oblíbil zejména z několika důvodů:

Nesedím doma – moje práce je sezení u počítače, případně u stolu. Stejně tak řada mých zájmových činností je opět u PC. Moc rád tak vyměním své sedavé zaměstnání za výlet do přírody a to i v případě města (jsem venku a ne v klimatizovaném autě za okénkem).

Hledám poklady – kdo by neměl rád to krásné nalézání pokladu. Už od mala chceme hledat poklady a otevírat kinder vajíčka. Možná to časem omrzí, ale zatím mám z každého nalezeného pokladu potěšení. A čím více člověk hledá, tím příjemnější je pak ono odhalení skrýše.

Co mám z toho, že někde najdu skrytou krabici se sešitkem, do něhož se zapíšu? Většinou navíc až poté, co v lázni z vlastního potu vylezu na kopec, proderu se trním, zamotám do pavučin, zcvrnknu z kalhot několik klíšťat a pokud možno ještě spadnu do louže nebo zmoknu.

Cíl cesty – výlet do přírody je vždycky fajn, ale pokud je i nějaký cíl, je to mnohem příjemnější. Jdu za něčím, jdu tam pro něco, něco hledám a je to tam někde venku…

Zajímavá místa – ze své podstaty by se kešky měly nalézat na zajímavých místech. Podívám se tak na místa, která jsou něčím důležitá a zajímavá, nebo se prostě jen někomu líbil výhled. Nejednou se dozvím i řadu zajímavostí k danému místu, které autor nabízí v popisu kešky.

Celoplošné zasažení – je jedno, jestli jsem v Pardubicích, Plzni, Praze, Brně nebo Austrálii. Kešky jsou prostě všude, jedná se o celosvětovou hru. Pokud jedu do zahraničí, mohu si zde odlovit kešku, vzdálenou stovky kilometrů od domova. Mohu být kdekoliv – na dovolené, služební cestě, na výletě s přáteli – a kdykoliv mohu najít poklad „za dubem“.

Je to zábava – baví mě to. Každý výlet je jedinečný, zažije se spousta zábavy. Někdy jen po cestě, někdy i na místě, když nemohu svojí kešku najít. Nebo je moc vysoko, nízko, neprotáhnu se, nevlezu, …

Já a geocaching

Profile for need4seek

O této hře jsem různě slyšel ze svého okolí, ale nikdy jsem nic podrobně neřešil. Můj oficiální začátek s geocachingem se datuje na léto 2009, kdy jsem byl s přáteli na dovolené na SEČi. Vzhledem k tomu, že trávíme dovolené více než aktivně, stihlo se projít po pár dnech vše, co bylo v okolí kempu k vidění. Napadlo nás, že zkusíme ten geocaching, nebo jak se to jmenuje…

Z GPSky jsme vytáhli aktuální souřadnice a donutili stránky geocachingu (a věřte tenkrát – na NB pod stanem, přes GPRS – to byl problém), aby nám řekly, kde je nejbližší keška. První výlet se bohužel nevydařil: zvolila se celkem těžká keška, na špatně dostupném místě, hledali jsme jinde, no bída. Ve skutečnosti jsme jí odlovili až druhý den, kdy dorazila Pajda a se svojí pěší GPSkou nám jí pomohla najít:) Moje první keška!

Pak už to šlo dobře – člověk věděl, jak na to, věděl, co čekat, rozuměl zkratkám a pojmům, …

Need 4 seek

Přesně tak se jmenuje můj profil, pod kterým vystupuji ve světě geocachingu. V překladu by to znamenalo něco jako „Potřebuji hledat„. Název vznikl podle herní klasiky „Need 4 Speed“. Za pomoc s tvorbou loga i razítka ještě jednou děkuji Mortymu.
Logo má pak ve znaku ještěrku (ta je symbolem geocachingu obecně). V kruhu je napsáno „Proud member of geocaching.com“, což by se dalo volně přeložit jako „Hrdý člen geokešingu“.
Mám také vlastní razítko, které je podobné logu, jen se liší text v kruhu „Found It! – Thanks For The Cache“, opět volně přeložím „Našel jsem jí! Děkuji za keš“. Razítko používám namísto podpisu do logbooku v keškách.

Pauza a co dál?

Teď jsem měl takovou hodně dlouhou pauzu a svádím to na zimu a nevlídné počasí. Opravdu rád bych zase začal intenzivně hledat a lovit kešky. Moc se na to těším…

Také mám pár nápadů na vlastní kešky, které bych chtěl udělat – snad se mi zadaří.

Moje poznatky

Pár věcí, poznámek i poznatků ohledně geocachingu z vlastní zkušenosti:

  • Není potřeba GPSka – možná to zní trochu paradoxně, ale opravdu GPSka není ve většině případů potřeba. Místo lze najít bez problémů na mapě (dnes jsou mapy na internetu opravdu dokonalé), zejména pak v městské zástavbě je GPSka často k ničemu, zatímco ulice a rohy budov jsou přesné.
  • Placené členství není nutné – Pokud to myslíte s geocachingem vážně, pak placené členství nabízí několik výhod a možností oproti normálnímu členství. Nicméně pro většinu kačerů se jedná o zbytečnost, kterou stejně nevyužijí. Účet jsem měl placený asi půl roku, vše odzkoušel a celkem zdárně zavrhl.
  • Nejsem blázen – Zejména ve městech si člověk, „oblézající“ lavičku v parku, může připadat opravdu jako blázen – a co si o mě pomyslí okolí? Tohle už neřeším a pokud jsou v blízkosti mudlové, stejně nemohu lovit. Ale chce to trochu té trpělivosti a obrnit se.

Odkazy

Na závěr nabízím pár užitečných a zajímavých odkazů:

Pokud chcete s geocachingem začít, doporučuji velice pěkný článek pro začátečníky a prohlédnout Geo Wikipedii. Hodně štěstí při lovení kešek…