Jaký mám názor na emancipaci asi všichni (z řad přátel a známých) víte, ale dnešní příhodou jsem byl skutečně zaskočen.

Sedím si takhle dneska s jednou slečnou v cukrárně, všechno báječné. Když jsme se chystali k odchodu, požádal jsem personál o zaplacení. Následovala klasická otázka: „Přejete si platit dohromady nebo zvlášť?“. Téměř současně jsme každý odpověděl, bohužel zcela opačně:

Já: „Dohromady
Ona: „Zvášť

No, zajímavá situace. Nicméně, myslel jsem, že je vše jasné a vyřízené. Avšak ono nebylo. Servírka se pro jistotu zeptala ještě jednou „Jak si tedy přejete platit?“. Naše situace se naprosto přesně opakovala:

Já: „Dohromady
Ona: „Zvášť

Opravdu úsměvné. Ale tak nyní jsem dostal pocit, že servírka konečně pochopila, páč odešla směrem ke kase, jak jsem se domníval, pravděpodobně pro účet. Avšak i pro tentokráte jsem se mýlil – poslala svoji kolegyni, která k našemu stolu přišla se slovy: „Přejete si platit? Dohromady nebo zvlášť?“.

Pro tentorkáte jsem však uspěl (pravděpodobně, mávajíc bankovkou, zaujal) a mohl jsem opravdu útratu zaplatit. Také slečna již netrvala na svém.

Závěrem, neb proč o tom píšu?

Skutečně jsme se dostali do doby, kdy když chlap jednou řekne, že platí, tak to není slyšet? Není to snad zřejmé? Kde se vůbec vzal prostor pro spekulace nad váhou mužského a ženského rozhodnutí v takovéto situaci? Skutečně bych očekával, že moje slovo bude mít navrch a ne situace, která nastala – musel jsem opravdu třikrát přesvědčovat servírku o tom, že skutečně hodlám zaplatit úhradu i za slečnu, která mi dělala společnost?

BTW: O troufalosti slečny možná někdy příště…