S kolegou jsme se zúčastnili konference „Internet a Technologie 10„, pořádanou neziskovým sdružením CZ.NIC. Konferenci fandíme od začátku a nyní se jednalo o již třetí ročník. Nádherně znatelný je růst celkové úrovně konference, kdy snaha CZ.NICu je zejména letos opravdu znatelná. A to je dobře:)
Navíc se jednalo o dvoudenní program – tedy ještě více informací a pěkně rozdělených, aby se nemuselo nikam chvátat.

Tentokráte se konference opět přesunula – a to do mnohem lepších a reprezentativnějších prostorů Národní technické knihovny v Praze (NTK). Máme krásné a moderní prostředí s rychlým internetem a zásuvku pro připojení Notebooku najdeme pod každým stolem…

Organizace je letos opravdu na jedničku s hvězdičkou! Při vstupu dostal každý účastník od usměvavých hostesek visačku nejen se jménem, ale i programem a dotazníkem. Registrace účastníků byla plynulá a rychlá, informovanost v naprostém pořádku. Během jednotlivých prezentací vše klapalo, hostesky s mikrofony byly vždy po ruce, vyhlášení soutěže Czech Open source 2010 působilo připraveným dojmem.

S letošní konferencí Internet a Technologie 10 jsem vysoce spokojen!

Program celé dvoudenní konference byl velice pěkně zpracovaný – přehledný, jasný a dopředu známý na webových stránkách IT10. Zaujala mě plazmová televize u vstupu s prezentací celodenního programu. Za zmínku také jistě stojí streamovaný přenos s nádherným (cirka třísekundovým) zpožděním.

Časový pres jednotlivých přednášek byl vysoký, přesto se podařilo plnit avizovaný časový harmonogram. Přestávky na kávu a oběd byly vhodně rozloženy – akorát, když bylo potřeba.

Catering. Jednoznačně nejlepší catering byl u první konference – na ten zážitek vzpomínám dodnes:) I tak ale vše v oblasti občerstvení fungovalo tyto dva dny bez problémů. Obsluha usměvavá a příjemná, vše připraveno vždy v čas, dostatek jídla i pití, čekání minimální, ne-li žádné. Chuťově jsem si „pošmáknul“.

Přednášející prezentují vesměs opravdu dobře (ano, výjimky potvrzují pravidlo) a přednášky jsou zajímavé a na aktuální témata.

Osobně za nejvíce zajímavé (a povedené) považuji tyto přednášky:

  • MojeID – jednotné přihlašování pro webové služby – Pavel Tůma, CZ.NIC (po 10:50)
  • Útoky na DNS – Emanuel Petr, CZ.NIC (po 12:30)
  • Vývoj trhu s broadbandem – Jiří Peterka, CZ.NIC (po 14:40)
  • Obchodní model pro otevřený web – Martin Malý, Zdroják.cz (po 16:40)
  • Komerční open source – Ondřej Suchý, Enlogit (po 17:00)
  • IPv4 adresy? Nemáme – Pavel Satrapa, CESNET (út 11:40)

To, co se ale letos CZ.NICu na jejich konferenci opravdu nepovedlo – byla panelová diskuse. Tedy obsahově byla zajímavá a přínosná, bohužel zde silně pokulhávala organizace. Začalo se s jistým nezanedbatelným zpožděním, ale konec byl přesně na čas a to i přes to, že řada lidí měla zájem nadále pokračovat. Nepříjemný byl také jistě výpadek streamu, který nastal asi pět minut po začátku panelové diskuse a trval příliš dlouho. Ti, co sledovali konferenci na dálku tak neměli žádné informace. Pořadatelé navíc tuto situaci nijak efektivně neřešili (pozastavení, přesun, apod.). Tolik asi jako jediný rest, který CZ.NICu uděluji.