O Mafii jsem už dlouho nic nenapsal. Zejména proto, že nebylo o čem. V pátek se mi ale do ruky konečně dostal DLC pack pro XBox 360. A po pár hodinách hraní jsem se rozhodl, že se podělím o několik mých zkušeností…

DLC pack obsahuje tři základní rozšíření (Jimmyho zrada, Jimmyho pomsta a Joeho dobrodružství + asi šest nových aut a šest nových oblečků). Celkově by se tak měla základní herní doba prodloužit o dalších 15 hodin (celková herní doba by pak byla cca 25 hodin). Získáme na 85 nových misí (Zrada = 30; Pomsta = 34; Joe = 21 misí) a asi 20 playboyů.

Termín (ne)vydání

No, museli jsme si opravdu hodně počkat. Z původního prosincového vydání se stalo lednové, později únorové a nakonec jsme se v březnu přeci jen dočkali. Zdržení bylo pravděpodobně u schvalování na straně Microsoftu (důvod není zatím znám). Pro nás fanoušky zase další nepříjemnost… (jako kdyby jich už nebylo dost!)

V tuhle chvíli je tedy možné koupit si speciální „bílou“ rozšířenou edici Mafie II nebo DLC pack jakožto rozšíření.

Co se mi líbilo

Po několika hodinách jsem si uvědomil, že se opravdu dobře bavím…

  • Mise u Jimmyho jsou celkem dost obyčejné a dabing není nikterak skvělý. Nicméně jako arkádové rozšíření v pořádku. Zato Joeho dobrodružství je opravdu skvělé:
    Ihned první mise byla úplně super: nová lokalita. Musím říct, že je fakt super! (závodit na zamrzlé přehradě za báječné zimní atmosféry je fakt echtovní žůžo!) Další mise zase nová lokace, pěkný herní styl. O pár dalších misí později se opět podíváme do nového prostředí. Nejsou to sice žádné obrovské lokace, ale jsou příjemné a propracované. Stejně tak herní styl. A dál už prozrazovat raději nebudu…
  • Několik málo nových automobilů a oblečení je příjemných, ale nijak zásadní.
  • V rádiu je možné slyšet pár nových dobových songů.
  • Online herní žebříčky jsou povedené a dávají hráči motivaci hrát znovu a znovu. Soutěží tak s ostatními, mají snahu je překonat a být lepšími.
  • Celkově DLC prodlužují herní dobu a vybízí k dalšímu hraní. Mám tak důvod jezdit městem, dál se bavit a zkoušet.
  • Mise mě opravdu bavily. I když se většinou jednalo o obyčejné a jednoduché mise, některé byly opravdu nápadité a zajímavé.
  • Nová stylové hlášky ve hře :)
  • Nové hlášky při loadingu…
  • Malá poznámka: I když hraji za jinou postavu, ani mi to nepřijde. Faktem je, že Joe byl tedy příjemnější než Jimmy.

Co to tady ale smrdí?

Nemohu si ale odpustit i několik výtek na tvůrce:

  • Mise, které už kdysi prezentovali vývojáři jsme ve výsledné hře nenašli. Navíc si myslím, že to Elizabeth někdy i popřela s tím, že to byla jen zkušební mise. Jenže ono ne! Najednou koukám, že v přídavku tu misi hraji… Aha, že by náhoda?
  • Pamatujete, když nás Burski nebo Derek vždycky odpálkovali v duchu „Teď pro Tebe nic nemám, přijď příště“? A samozřejmě nikdy pro nás nic neměli? Tak ano, teď hrajeme přesně ty mise. A je to tak nápadné, až hanba!
  • Tvůrci nás asi chtějí naštvat tím, že nám servírují mise, kdy honíme auto a máme ho zastavit nebo zlikvidovat. Zatímco oni po nás zdárně střílí z auta, my jen tupě sedíme a čumíme (když nemůžeme střílet z auta, tak by nemuseli ani oni, ne?).
  • Až teď dostáváme chybějící obsah a části skládačky. Ať moc nespoileruju, tak se třebas dozvíme trochu o Martym nebo pochopíme, proč jsme Henryho nechápali jako udavače.
    => jenže, tohle mělo být v hlavním příběhu! Díky tomu by byl celkový dojem hráče mnohem lepší, nebyl by takový prostor pro nepochopení a mezery v příběhu…
  • Číslo ve věznici u Jimmyho je opravdu náhoda?

Suma sumárum

Ať už to bylo s vysekáním obsahu z původní hry a jeho nacpání do DLC jakkoliv (a můj názor je jasně uveden výše), za sebe mohu jednoznačně říci, že teď jsem celkem spokojený. Hra dostala zejména prodlouženou herní dobu a pěkné mise. Líbí se mi i ta arkádovost (na způsob volné jízdy v první Mafii). Prostě zase má člověk co v Empire Bay dělat a má motivaci k tomu hrát znova a lépe- zejména díky žebříčkům i achievementům.

Jestli Mafii II ještě nemáte, tak rozhodně doporučuji Extended edition. A pokud už ji máte, určitě do DLC packu zainvestujte. Podle mého je to dobrá volba…