Jo, opravdu moc se těším na pokračování legendární počítačové hry, která nesla titul „Mafia: The City of Lost Heaven“, za níž v roce 2002 stála česká společnost Illusion Softworks (dnes 2K Czech) v čele s Danem Vávrou…

Letos, po neskutečných osmi letech, se fanoušci na konci prázdnin konečně dočkají vymodleného pokračování, kdy termín vydání hry v ČR je 27. srpna 2010. Já jsem si na svém blogu zřídil i malé a nenápadné počítadlo, které mi říká, kolikrát se musím ještě vyspat než se mi dostane hra do ruky a pak spát už nebudu: mám naplánovanou desetidenní dovolenou:)

Aktuálně máme potvrzenou kompletní lokalizaci hry do češtiny
a to pro všechny platformy: PS, PS3 i Xbox 360!

Legendární Mafia

Když říkám legendární, rozhodně tím nijak nepřeceňuji její kvality: Hra sklidila obrovský úspěch, řekl bych až nevídaný. I hodnocení herních časopisů a serverů bylo velmi vysoké: SCORE (92%), LEVEL (9.1/10), Tiscali.cz (90%), SECTOR (90%), Bonusweb (94%). Úspěch hra neslavila jen u nás v České republice, ale i v Celé Evropě a Americe.

Pár svých dojmů jsem popsal v minulém článku Jak jsem byl mafiánem. Kdo Mafii hrál, jistě mi dá za pravdu a pokud by se našel někdo, kdo ji nehrál, vřele mu to doporučuji (ale pozor – je silně návyková).

A čím, že byla hra tolik vyjímečná?

  • Nádherný příběh – Celá hra byla jeden velký příběh, kterým hráč v podstatě žil. Všechny mise, našlapané herními videi, a úkoly byly vlastně oním příběhem. Tohle je u her opravdu raritou – a jak se ukázalo rozhodně žádanou.
  • Atmosféra – Hned od začátku nás atmosféra úplně pohltí – ať už se jedná o vzhled města, realistické automobily a zbraně, oblečení nebo hudbu v autě. Vše do sebe nádherně zapadá a dokresluje sílu příběhu.
  • Herní styl –  Jedná se o third-person 3D akci (pro nezasvěcené: díváte se na svého panáčka shora zezadu), kombinovanou chůzí pěšky a jízdou v automobilu. Není to tedy jenom zběsilá střílečka ani nekonečné závody v autech.
  • Hratelnost – Silnou stránkou byla hratelnost, kdy hru si užil jak velký, tak i příležitostný hráč. Pomyslná laťka byla nastavena optimálně. Osobně jsem považoval za příjemné ukládání pouze na konci mise – tedy více jsem se musel snažit, abych o svého „svěřence“ nepřišel.
  • Lokalizace – Každého Čecha jistě potěšil špičkový český dabing, kde jsme mohli slyšet například Petra Rychlého nebo Marka Vašuta.

Mafia II – pokračování legendy

Pro aktuální informace nabízím odkaz na oficiální stránky hry, nicméně vřele doporučuji server Mafia.czech-games.net, který je podle mého mnohem lepší. A řekl bych, že nejlepší web o Mafii v ČR.

Předprodej

Hru je možné zakoupit v předprodeji – doporučuji na serveru Xzone. Ceny jsou finálně potvrzené Take 2 (25. 6. 2010).

  • Klasická edice v ceně 1.199 Kč pro PC, 1.599 Kč pro konzole PS3 za 1.499 Kč pro konzole Xbox 360.
  • Sběratelská edice (obsah SE) pak byla k dispozici v omezeném počtu za cenu 1.899 Kč pro PC, pro konzole PS3 a Xbox 360 pak v ceně 2.099 Kč.

O tom, že je o Mafii II zájem svědčí i fakt, že sběratelská edice pro PC už není k dipozici – lidé ji rozebrali během tří dnů (jednalo o víkend: pátek až neděle).

Na mojí maličkost se pochopitelně dostalo – počítám, že jsem byl mezi prvními desítkami objednávajících.

Lokalizace hry

I když se jedná o hru vyvíjenou v ČR, zahraniční vedení dlouho nepotvrdilo češtinu ve hře. Nyní je jasno a pro PC vyjde Mafia II plně lokalizovaná do češtiny – tedy včetně českého dabingu a titulků. Dabing tentokráte není na známých osobnostech, jako tomu bylo u prvního dílu, ale byli obsazeni herci s charismatickými hlasy, které běžně neznáme.

Co se týče lokalizace pro konzole je to poněkud horší: V tuhle chvíli nejsou potvrzené ani české titulky:( Nicméně není všem dnům konec a podle zprávy serveru Mafia.czech-games.net stále doutná plamínek naděje: „Na internetu koluje tolik různých informací, že bych se k tomu raději nevyjadřoval :-). Co se týče lokalizace konzolových verzí, v dnešním světě je možné všechno, ale bohužel vám to nemohu v tuto chvíli potvrdit ani vyvrátit. Rozhodně ale děláme maximum pro to, abychom na trh uvedli i konzole v lokalizované podobě. Držte palce, aby to dopadlo, světlo ještě úplně nevyhaslo“.

Osobně doufám, že lokalizace bude: chci si koupit Xbox 360 a už jsem si objednal SE (sběratelskou edici) pro Xbox :) Nevidím rozumný důvod, proč nevydat českou lokalizaci hry pro konzole, když je vlastní překlad a dabing hotový. Navíc trh „konzolistů“ je obecně známý svým nízkým počtem pirátských kopií.

Pokud chcete podpořit českou lokalizaci pro konzole, můžete podepsat petici nebo předobjednat hru.

Update 21. 6. 2010: Lokalizace pro konzole je potvrzená:) Díky!

Pár zajímavých informací

Vynechám ty obecně známe informace o tom, že nově město by mělo být dvakrát větší než Lost Heaven, hlavním hrdinou bude nějaký Vitto Scaletta, který se vrací z války roku 1944, hra se odehrává ve městě Empire Bay v rozmezí cirka deseti let, apod. Více viz. seznam informací.
Několik věcí, které považuji za zajímavé:

  • Díky seznamu achievementů víme, že bude 14 kapitol a známe jejich názvy. Příjemný je také souhrnný přehled achievementů v češtině.
  • Známe přibližnou mapu Empire Bay.
  • Termín vydání je 24. 8. 2010 v Americe, v Evropě a také u nás v ČR je termín stanoven na 27. 8. Pro shodný termín vydání se také podepisuje petice. Osobně se domnívám, že tento termín pro vydání hry bude platný – nasvědčuje tomu postoj tvůrců, marketingové kampaně, apod.
  • Pokud byste měl někdo pocit, že byla Mafia odložena již mnohokráte, není to tak úplně pravda – v podstatě byla odložena „pouze“ čtyřikrát – viz. článek na Eurogameru.
  • Jako aprílový žertík se nám také donesla zpráva, že Mafia II vůbec nevyjde.
  • Celá hra bude ještě více filmově ztvárněná, kdy doprovodná videa ve filmu by měla vydat na celovečerní film.
  • Dan Vávra napsal scénář pro pokračování Mafie velmi brzy po jejím vydání a s jistými korekcemi je tento scénář dnes skutečně nasazen.
  • Mafia II nenavazuje na první díl a jedná se o zcela jiný příběh (pozn. není vyloučená např. drobná narážka nebo úkol)
  • Hudbu nahrál Pražský Filharmonický orchestr, která je mimo jiné také jakou soundtrack součástí sběratelské edice
  • Odkaz na oficiální screenshoty, které vypadají opravdu báječně…
  • Herní doba by měla být kolem dvaceti hodin + vedlejší úkoly a mise, které jsou dobrovolné.

Trailery a videa

Vybírám pár videí, které stojí za shlédnutí:

CZ Trailer (test dabignu Cenegy)

PhysX Trailer

Boom, Boom Trailer

E3/2010 Trailer

E3 hratelné demo

Ukrácení dlouhé chvíle

Hra Frankieho Pottse – slouží pro ukrácení dlouhé chvíle při čekání na vydání hry. Autoři tak nabízejí formou jednoduché webové hry různé střípky ze hry: například fotografie, informace, popisy postav, apod. Nejzajímavější bylo asi zveřejnění mapy Empire Bay. Pokud jste zaregistrování, můžete hrát jednou za čas mezihry o hodnotné ceny. Tato hra nám notně dává najevo, že vydání hry se již blíží.

A jak si budu krátit čas já? Jednak se Frankieho také účastním a v první hře jsem něco málo nahrál. Určitě budu netrpělivě sledovat všechny novinky a věci okolo Mafie. Velice rád si zahraji pro oživení i první díl Mafie.

Závěrem

Doufám, že mi potvrdí již brzo onu lokalizaci pro konzole (dabing by byl úžasný, s titulky bych se naprosto spokojil) a já si budu moci koupit Xbox 360:)

A samozřejmě se těším na Mafii II :)