Seriál LOST (Ztracení) zná, nebo o něm alespoň slyšel, snad každý. A každý fanoušek ví, že už zbývají jen 3 díly (slovy: tři díly) do úplného konce seriálu. Po šesti letech se tak dozvíme odpovědi na všechny naše otázky, zjistíme, co se na ostrově vlastně děje. Tedy alespoň doufám.

Zbývají jen dva normální díly, jeden opakovací průřez všemi šesti sériemi a dvoudílné finále, které je plánované na neděli 23. května 2010. A trochu se začínám ptát, jestli opravdu tvůrci stihnou zodpovědět vše, co nás fanoušky zajímá? Je toho totiž opravdu pekelně mnoho, nad čím visí otazník a co zůstalo doposud bez vysvětlení.

Aktuální dění

Seriál opět získává na dynamičnosti, přibývají nové zvraty, dozvídáme se po troškách nějaká ta vysvětlení, … No, občas je to až moc rychlé – v posledním díle nám tvůrci zabili hned tři hlavní hrdiny. Dle mého názoru je také zcela bravurně zpracovaná čtvrtá časová linie, které jsem se původně obával.

Zajímalo by mě, jestli od začátku – tedy od prvního dílu – autoři věděli, jaký bude konec a průběh seriálu, nebo jestli to vymýšlí za běhu. Na jednu stranu jsou totiž záhady a záležitosti, které se nám táhnou od prvních dílů, naopak něco mi přijde tak jako zbytečně překroucené – chvíli bojují o život a přežití, pak vedou psychologický boj s Druhými, apod. Snad se to někdy dozvím.

A jak to dopadne?

To je asi otázka, která vrtá nyní každému, kdo seriál sleduje…

Pro seriál je trochu škoda to, že se, podle mého názoru, stane svojí vlastní obětí. Jak to myslím? Seriál je natolik plný záhad a zápletek, že si každý z nás utvořil jakousi vlastní teorii na to, co se na ostrově děje a proč tomu tak je. Jenže tvůrci mohou přijít jen s jedním „oficiálním“ rozuzlením, se kterým se pochopitelně nezavděčí všem a celou řadu lidí tak zklamou či dokonce naštvou. No, ale co se dá dělat.

Moje teorie

A jak si myslím já, že to dopadne? Nevím, nemám přesný konec, dokonce si ani neodvažuji tipovat, protože to je setsakramentsky těžké… Nicméně mám takové tušení, že bude:

  • Triviální vysvětlení – Celý děj a všechny zápletky povedou k jednoduchému cíli a bude to až absurdně jednoduché. Možná trochu crazy. Vzpomínám, kdy v adventuře Polda (aneb s poctivostí nejdřív pojdeš) začínal příběh vyšetřováním zmizení Jana a Marie a končilo to tím, že baba jaga v perníkové chaloupce unesla Jeníčka s Mařenkou a udělala z nich fazolky na hrášku… Prostě takový konec s obrovským nadhledem.
  • Všechno jenom hra – Myslím, že za vším bude stát něco malicherného – sázka, hříčka, rozmar a to bez ohledu na to, kolika lidí se to týká (nemusí to být jen Black vs. White). Něco podobného známe třebas ze Souboje titánů nebo Nesmrtelné tety – tady se vsadil Rozum se Štestím, kdo je důležitější a použili lidi jako hračky jen proto, aby se zjistilo, kdo má pravdu.

Takže nezbývá než čekat a nechat se překvapit tím, co nám autoři seriálu připraví jako poslední sousto. A nebude to dlouho trvat, už jen necelé tři týdny. Jsem opravdu moc zvědavý…

Update 22. 5. 2010

Již zítra by mělo být finále celého seriálu LOST. Moc se na finále těším, ale zároveň se obávám, že nám autoři seriálu neodpoví na všechny otázky. Celých šest let sledujeme celou řadu záhad a věcí, které jsou dodnes bez vysvětlení. A nejsem si zcela jistý, že během dvouhodinového finále stihnou vysvětlit vše, co nás (nebo alespoň mě) zajímá. Z období začátku seriálu a postupného odhalování DHARMA stanic visí ve vzduchu nespočet otazníků, na které bych rád znal odpověď…

Tak doufám, že se zítra dočkám odpovědí…