Asi každej má nějakej zlozvyk a mým nejhorším zlozvykem bylo kousání nehtů…

Opravdu ošklivý zlozvyk

Kousání nehtů je nepěknej zlozvyk. Já to věděl, všichni mi to říkali… Ale co naplat. Především to nevypadá pěkně – když se někdo podívá na takové ruce, nebývá to pěkný pohled. Jistě je příjemnější ruka s udržovanými nehty. Mimojiné to taky umí pěkně bolet – když se člověk zakousne víc, než by měl. No a bez nehů je dost věcí problém: třeba odlepit izolepu, strhnout cenovku nebo jenom seškrábat tiket v loterii.

Kdy jsem začal?

Nehty jsem si začal kousat někdy na střední. No, možná dřív… Nevím, je to už opravdu hodně dlouho. Ze začátku jsem si je kousal, když jsem byl nervózní. Ve škole před testem, když jsem na něco čekal. Pak jsem začal u sledování televize, …

No a v současnej době jsem si nehty kousal stále a bez přestání. Když jsem byl nervózní, kousal jsem více…

Kdy jsem přestal?

Přestal jsem 11.9.2007 někdy dlouho v noci. Takže dneska je to už 17 dní co jsem ani nekousnul:)

Proč jsem přestal?

Zrovna tu noc jsem byl hodně nervózní, okousal jsem si všechny nehty a to tak že hodně. Bylo mi jasné, že druhý den budou bolet. A tak jsem si řekl, zda je vůbec potřeba to dělat? A proč, že to vlastně dělám? No a tak jsem přestal…

A jaký je to teď?

No, zjistil jsem, že to vlastně vůbec neblo nutný. Musím se teda hodně ovládat, protože zjišťuju, že během dne mám ruce v puse hodně často… Ale je to mnohem snažší, než jsem myslel. Vždycky jsem si myslel, že přestat nemůžu. A už vůbec ne takhle ze dne na den. Ale ono to jde:)

Jinak teda zjišťuju spoustu dalších věcí. Například, že s nehtama jde dělat spoustu věcí. Naopak ale jsem zjistil, že si je neumím ostříhat ani opilovat (páč jsem to nikdy nepotřeboval) a tak že jsou věčně špinavý (z hlíny, šmíru, …) a budu se muset o ně starat. No skvělý, o další starost víc.

Doufám, že mi odhodlání a snaha vydrží dlouho, že mi nenaštve péče o ně a že odteď už budu mít o jeden zlozvyk méně…